Nikto sa nepamätá : (A memoria) - Maraini, Dacia: 1936- (Záhrada, 1969)
Maria a Pietro sú manželia. Pietro leží smrteľne chorý, sexuálne impotentný, premožený životnou pasivitou. No nemieni sa vzdať lásky k Marii, píše listy, ľúbostné aj upodozrievavé, a keď ho navštívi, rozvinie sa medzi nimi dialóg, v ktorom naznačuje podvázanie, nedôveru, ale aj oddanosť...