Návrat k lásce : (Powrócič do milošci) - Marjaňska, Ludmila: 1923-2005 (Knihy srdce, 1975)
Psychologický román o žene, ktorá nedokázala zabudnúť na svoju prvú lásku. Prozaická prvotina poľskej poetky, na ktorú dal podnet jej študijný pobyt v USA. Autentickosť zážitkov a skúseností zo Spojených štátov predstavuje najzaujímavejšia stránka románu. Fabula románu je pomerne banálna, autorka sa ju snaží spestriť konštruovaním umelo komplikovaných citových problémov.