Spoločný kúpeľ : (Zajednička kupka) - Marinkovič, Ranko: 1913-2001 (Tvorba národov, 1984)
Autor v románe netradičnou, objavnou formou podáva výpoveď o hlbokých etických princípoch a morálnych problémoch v rovine jednotlivca i v rovine celospoločenskej. V priebehu jednej letnej noci na morskom pobreží vyrozpráva anonymný rozprávač, povolaním sudca, dvom spoločníkom celý svoj život, zakódovaný v dômyselne pospletanom klbku deja s rafinovane poprestrihovaným nitkami príbehov a ešte rafinovanejším obalom humoru a sebairónie, spod ktorých treba vyhmatnúť jadro hlbokej životnej múdrosti a filozofie. Protagonista z aspektu svojej sudcovskej profesie zvažuje, posudzuje a súdi činy vlastného života, zahrnujúc do svojich úvah aj otázky manželského šťastia, a nepriamo vyzýva čitateľa, aby sa spolu s ním zamyslel nad osobnou zodpovednosťou za svoje konanie, ktorým môže nielen svoj život, ale predovšetkým život iných urobiť šťastným alebo nešťastným.