Spoločný kúpeľ (Zajednička kupka) - Marinkovič, Ranko: 1913-2001; Baštová, Vlasta; Jankovič, Ján: 1943-; Pollaczyková, Mária; Polakovič, Dušan: 1950-2016 (Bratislava Slovenský spisovateľ, 1984)
Autor v románe netradičnou, objavnou formou podáva výpoveď o hlbokých etických princípoch a morálnych problémoch v rovine jednotlivca i v rovine celospoločenskej. V priebehu jednej letnej noci na morskom pobreží vyrozpráva anonymný rozprávač, povolaním sudca, dvom spoločníkom celý svoj život, zakódovaný v dômyselne pospletanom klbku deja s rafinovane poprestrihovaným nitkami príbehov a ešte rafinovanejším obalom humoru a sebairónie, spod ktorých treba vyhmatnúť jadro hlbokej životnej múdrosti a filozofie. Protagonista z aspektu svojej sudcovskej profesie zvažuje, posudzuje a súdi činy vlastného života, zahrnujúc do svojich úvah aj otázky manželského šťastia, a nepriamo vyzýva čitateľa, aby sa spolu s ním zamyslel nad osobnou zodpovednosťou za svoje konanie, ktorým môže nielen svoj život, ale predovšetkým život iných urobiť šťastným alebo nešťastným.
Doslov (Ján Jankovič).
Keywords: Marinkovič, Ranko (bol chorvatský spisovateľ a akademik. * 22.02.1913 Vis, Chorvátsko - 28.01.2001 Záhreb, Chorvátsko); romány autorské; spoločenské romány; realistické romány; sudcovská profesia; próza; chorvátska literatúra - texty; Jankovič, Ján (slovenský prekladateľ. * 21.07.1943 Považská Bystrica, Slovensko -); Polakovič, Dušan (bol slovenský maliar, ilustrátor, volnej grafike a satirickej kresby. Vystavoval po celom svete, jeho práce získali množstvo ocenení. * 01.10.1950 Bratislava - 13.05.2016 Bratislava, Slovensko)