Kyklop : (Cyclops) - Marinkovič, Ranko: 1913-2001 (Tvorba národov, 1971)
Významný román moderné chorvátske literatúry s ústrednou postavou mladého senzitívneho intelektuála, divadelného kritika Melkiora Tresiće, je zasadený do prostredia bohémsky-intelektuálnych kruhov Záhrebe v predvečer prepadnutia Juhoslávie vojskami fašistickej Osi na jar r. 1941. Problém psychologické existencie svojho hrdinu predkladá autor na širokej ploche a v množstve polôh vnútorných monológov, vizionárskych halucinácií, realisticky konkrétnych až naturalistických dialógov a polemík, reťazcom puzzlov so slovami a ich významy a ďalších jazykových a štýlových prostriedkov, ktoré svedčí o širokej intelektuálne erudíciu autora a inšpiráciu predovšetkým vplyvom Krležovým a Proustovým.