Čas lásky a nenávisti 3: Sůl země - Marek, Jiří: 1914-1994; Puchwein, Jozef Jiří: 1914-1994 (Žatva, 1986)
Román o obyčajných ľuďoch z Ústecka v behu času od Nového roka 1945 do mája a do prvých letných dní toho roka je umeleckou skratkou konca vojny a návrate Čechov do pohraničia.