Můj strýc Odysseus - Marek, Jiří: 1914-1994 (Alfa, 1979)
Román Jiřího Marka Môj strýko Odysseus zostáva trochu v tieni populárneho panoptika starých kriminálnych príbehov a je čitateľovi dnes možno trochu zanedbávaný - kniha bola prvýkrát vydaná v roku 1974, potom niekoľkokrát reeditována, ale počas posledného štvrťstoročia vyšla znovu len raz (2001). A pritom je to próza dejom usadená síce v minulosti, ktorú s časovým odstupom čoraz viac pozeráme s nostalgickým sentimentom (posledné desaťročia monarchie a prvé desaťročie republiky), ale náhľadom na hriechy sveta stále súčasná. Posúďte sami - takto vidia pomery v mladej republike Československej rozprávač knihy: "Republika bola rozdelená ako úrodné polia na diely a parcely a každú obhospodarovala iná politická strana; tie sa znevažovali a zmieroval podľa toho, čo práve viac vynášalo. V novinách sa tomu hovorilo politický boj a tí, ktorí nemali čas a chuť sa ho zúčastniť, tomu hovorili lumpáreň"...