Můj strýc Odysseus - Marek, Jiří: 1914-1994; Walterová, Jitka: 1947- (Mladá fronta Praha, 1979)
Román Jiřího Marka Môj strýko Odysseus zostáva trochu v tieni populárneho panoptika starých kriminálnych príbehov a je čitateľovi dnes možno trochu zanedbávaný - kniha bola prvýkrát vydaná v roku 1974, potom niekoľkokrát reeditována, ale počas posledného štvrťstoročia vyšla znovu len raz (2001). A pritom je to próza dejom usadená síce v minulosti, ktorú s časovým odstupom čoraz viac pozeráme s nostalgickým sentimentom (posledné desaťročia monarchie a prvé desaťročie republiky), ale náhľadom na hriechy sveta stále súčasná. Posúďte sami - takto vidia pomery v mladej republike Československej rozprávač knihy: "Republika bola rozdelená ako úrodné polia na diely a parcely a každú obhospodarovala iná politická strana; tie sa znevažovali a zmieroval podľa toho, čo práve viac vynášalo. V novinách sa tomu hovorilo politický boj a tí, ktorí nemali čas a chuť sa ho zúčastniť, tomu hovorili lumpáreň"...
Marekov román, inšpirovaný dávnym Homérovým eposom a jeho titulnej postavou, však nie je len nejakou společenskokritickou prózou. Je zároveň rozmarným a zábavným príbehom, rovnako ako románom mravov.
Keywords: Marek, Jiří, vlastným menom Jozef Jiří Puchwein (bol český spisovateľ, docent českej literatúry, novinár a scenárista. Jeho manželkou bola filmová a divadelná herečka Eva Kubešová (1925-1999). Je autorom ako sociálno psychologických románov s námetmi z druhej svetovej vojny , tak neskôr budovateľskej prózy aj dobrodružných príbehov a rozprávok pre deti. * 30.05.1914 Praha, Česko - 10.12.1994 Praha, Česko); romány autorské; Walterová, Jitka (česká výtvarníčka animovaných filmov. * 12.09.1947 Praha, Česko -); spoločenské romány; satirické romány; romány satirické; spoločensko-kritické romány; romány spoločensko-kritické; rozhlasová nahrávka diela - zvukový nosič (CD/mp3); próza; česká literatúra - texty