Sůl země 2: Jedenadvacátý. Požár : (Dvojí svět. Láska. Jedenadvacátý. Požár) - Marek, Jiří: 1914-1994 (Alfa, 1981)
Dvoudílný román o životě a osudech jedné rodiny ve třech generacích v období 1899-1918 (1,2 díl) a 1918-1938 (3,4 díl). Autor se věnuje však celému spektru složení tehdejší české společnosti. Z románu je vidět, jak i v jiné době museli lidé hledat své místo v životě i osobní štěstí. Kniha měla ve své době velkou publicitu pro líčení boje za politickou svobodu (KSČ), proto se již stahuje z knihoven. Je to v každém případě realistický pohled do části české historie a měla by mít své místo "na slunci" i nadále.