Sůl země 2: Jedenadvacátý. Požár (Dvojí svět. Láska. Jedenadvacátý. Požár) - Marek, Jiří: 1914-1994; Walterová, Jitka: 1947-; Pohorský, Miloš: 1929- (Mladá fronta Praha, 1981)
Dvoudílný román o životě a osudech jedné rodiny ve třech generacích v období 1899-1918 (1,2 díl) a 1918-1938 (3,4 díl). Autor se věnuje však celému spektru složení tehdejší české společnosti. Z románu je vidět, jak i v jiné době museli lidé hledat své místo v životě i osobní štěstí. Kniha měla ve své době velkou publicitu pro líčení boje za politickou svobodu (KSČ), proto se již stahuje z knihoven. Je to v každém případě realistický pohled do části české historie a měla by mít své místo "na slunci" i nadále.
Doslov (Miloš Pohorský).
Keywords: Marek, Jiří, vlastným menom Jozef Jiří Puchwein (bol český spisovateľ, docent českej literatúry, novinár a scenárista. Jeho manželkou bola filmová a divadelná herečka Eva Kubešová (1925-1999). Je autorom ako sociálno psychologických románov s námetmi z druhej svetovej vojny , tak neskôr budovateľskej prózy aj dobrodružných príbehov a rozprávok pre deti. * 30.05.1914 Praha, Česko - 10.12.1994 Praha, Česko); Walterová, Jitka (česká výtvarníčka animovaných filmov. * 12.09.1947 Praha, Česko -); romány autorské; spoločenské romány; Pohorský, Miloš (český literárny historik, editor. * 03.01.1929 Praha -); ságy rodinné; predvojnové romány; Česko; robotnícke hnutie; robotníci; komunisti; politické romány; romány politické; 20. stor; r. 1899-1918; rodinné ságy; próza; česká literatúra - texty; Česko