Tristan aneb O lásce - Marek, Jiří: 1914-1994 (Československý spisovatel, 1985)
Ako už napovedá názov, ožíva pred nami jedna z ďalších parafráz statočného rytiera Tristana z Loonoisu, tentokrát príbehom obyčajného muža dnešných dní, Jána Tomana, ktorý vo svojom vnútri túži po vzťahu, v ktorom by mohol obdivovať, snívať, koriť sa kráse a nehe. Podobne ako Tristan sa Ján nečakane stretne s láskou a v dôsledku okamžitého vzplanutia sa začína rozvíjať príbeh krehký a nesebecký, pre ktorý sa Ján neváha stretnúť so svojím okolím... Táto tragikomická, ale okúzľujúca osudová láska novodobého Tristana, plná úskalí a náhlych zvratov, je nesená úsmevným a predovšetkým potrebným nadhľadom autora, ktorý s plným porozumením obohacuje príbeh radami a úvahami, korení iróniou i určitým smútkom a múdrosťou.