Portrét s pozadím : (Portret i vokrug) - Makanin, Vladimir Semjonovič: 1937- (Nová sovietska tvorba, 1983)
Román Portrét s pozadím čerpá z filmárskeho prostredia. Absolvent scenáristiky Igor sa náhodou dozvedá, že jeho bývalý profesor Starochatov, teraz významný režisér, za polovicu honoráru navrhuje spoluautorstvo svojím poslucháčom scenáristom. Igor tak získava námet pre svoju prvú knihu. Starochatovovým portrétom, jeho dokonalou analýzou chce odhaliť príčiny profesorovho mravného pádu. Pri práci však naráža na mnohé úskalia a nakoniec sám prekonáva podobný vývoj ako jeho románov prototyp.