Príbeh Starej Osady : (Povesť o Starom Poselke) - Makanin, Vladimir Semjonovič: 1937- (Lipa, 1982)
V dvoch rozsiahlych novelách Príbeh Starej Osady a Vaľočka Čokinová si autor všíma problémy súvisiace s masovým odchodom ľudí z dediny do miest. Odhaľuje príčiny neuspokojivej adaptácie, pátra po pôvode konfliktov a zmarených túžob. Hrdina prvej novely, mladý vedecký pracovník Viktor Kľučarev, prichádza do Moskvy zo vzdialenej robotníckej osady. V hlavnom meste sa asimiluje, ale nostalgia po rodisku v ňom ostáva. V Moskve nachádza priateľov, založí si rodinu, dosahuje dobré pracovné výsledky, a jednako má pocit, že nežije plným životom. Túžbu vrátiť sa aspoň na chvíľu do Starej Osady má náhle možnosť uskutočniť, ale tam ho čaká sklamanie - robotníckej osady, už dávno niet. Zostali mu z nej len charakterové črty: úprimnosť, morálna rýdzosť, neschopnosť robiť kompromisy s vlastným svedomím.