Príbeh Starej Osady (Povesť o Starom Poselke) - Makanin, Vladimir Semjonovič: 1937-; Suchá, Hana: 1935- (Východoslovenské vydavateľstvo Košice, 1982)
V dvoch rozsiahlych novelách Príbeh Starej Osady a Vaľočka Čokinová si autor všíma problémy súvisiace s masovým odchodom ľudí z dediny do miest. Odhaľuje príčiny neuspokojivej adaptácie, pátra po pôvode konfliktov a zmarených túžob. Hrdina prvej novely, mladý vedecký pracovník Viktor Kľučarev, prichádza do Moskvy zo vzdialenej robotníckej osady. V hlavnom meste sa asimiluje, ale nostalgia po rodisku v ňom ostáva. V Moskve nachádza priateľov, založí si rodinu, dosahuje dobré pracovné výsledky, a jednako má pocit, že nežije plným životom. Túžbu vrátiť sa aspoň na chvíľu do Starej Osady má náhle možnosť uskutočniť, ale tam ho čaká sklamanie - robotníckej osady, už dávno niet. Zostali mu z nej len charakterové črty: úprimnosť, morálna rýdzosť, neschopnosť robiť kompromisy s vlastným svedomím.
Keywords: poviedky autorské; Makanin, Vladimir Semjonovič (ruský matematik a spisovateľ. * 13.03.1937 Orsk, Rusko -); novely autorské; spoločenské novely; psychologické novely; odchod ľudí z dediny do miest; asimilácia prisťahovalcov v meste; próza; ruská literatúra - texty; Moskva (Rusko); Moskva (Rusko)