Budú z nich ľudia - Makarenko, Anton Semyonovich: 1888-1939; Takáčová, Magda: 1924- (Pravda Bratislava, 1976)
Hoci autor v tomto románe opisuje skutočné udalosti a skutočných ľudí, nie je to kronika, ale emocionálne pôsobivé dielo, v ktorom sa vážny obsah spája so sviežosťou rozprávania a iskrivým humorom...
Keywords: Makarenko, Anton Semyonovich (bol ukrajinsko-sovietsky pedagóg, vychovávateľ a spisovateľ literatúry faktu. Je jedným z najväčších pedagógov nielen bývalého Sovietskeho zväzu, ale aj na celom svete. Organizácia UNESCO ho zaradila aj s Máriou Montessori medzi pedagógov, ktorí položili základy súčasného vzdelávania. Na svoju dobu bol A. S. Makarenko inovátor a odhalil také veci, ktoré sú dnes už samozrejmosťou. Bol presvedčený, že vychovať šťastného človeka bez lásky nie je možné. * 13.03.1888 Bilopillja, Ukrajina - 01.04.1939 Golizyno, Rusko); biografické príbehy; pedagogika; školské systémy; systémy školské; výchova školská ruská; deti problémové; asertivita láskavá; skutočné príbehy; próza; ruská literatúra - texty