Nebeská ríša (Ľ empire céleste) - Mallet-Joris, Francoise: 1930-2016; Lapšanský, Ladislav: 1946- (Smena Bratislava, 1977)
Látkou Nebeskej ríše je zložitý citový i morálny komplex, ktorý na danom spoločenskom stupni presahuje ambície rozporných hrdinov. Román tejto francúzskej spisovateľky nastoľuje vážne spoločenské problémy, hlbokým ponorom do psychiky hrdinov poukazuje na krízu ľudských hodnôt v buržoáznom spoločenskom systéme a podáva kritickú fresku parížskeho života päťdesiatych rokov.
Keywords: romány autorské; spoločenské romány; sociálne romány; psychologické romány; parížske prostredie; r. 1950; buržoázna spoločnosť; próza; francúzska literatúra - texty; Mallet-Joris, Francoise, vlastným menom Françoise Lilar (bola francúzska spisovateľka. * 06.07.1930 Antverpy, Belgicko - 13.08.2016 Bry-sur-Marne, Francúzsko); Lapšanský, Ladislav (slovenský vysokoškloský docent románských jazykov zo zameraním na vedecko-výskumnej a publikačnej činnosti, prekladateľ z francúzskeho jazyka. * 23.03.1946 Smižany, okres Spišská Nová Ves, Slovensko -)