Romány lásky a nenávisti - Mauriac, Francois Charles: 1885-1970; Heyduk, Josef: 1904-1994; Zaorálek, Jaroslav: 1896-1947 (Odeon Praha, 1980)
Je to súbor próz zo sveta bohatého francúzskeho provinčného meštianstva medzivojnovej doby, ktorá lipne na pôde či na rodinnom majetku viac než na citových vzťahoch a oveľa viac než na životoch svojich blízkych.
Obsah: Polibek malomocnému. Genétrix. Pustina lásky. Tereza Desqueyrouxová. Klubko zmijí. Cesty k moři.
Keywords: Mauriac, Francois Charles (bol významný francúzsky spisovateľ, románopisec, dramatik, kritik, novinár, básnik. Nobelova cena za literatúru v roku 1952. * 11.10.1885 Bordeau, Francúzsko - 01.09.1970 Paríž, Francúzsko); poviedky autorské; spoločenské poviedky; malomeštiactvo francúzske; medzivojnová literatúra; próza; francúzska literatúra - texty; Heyduk, Josef, vlastným menom Jozef Hejduk (bol český spisovateľ a prekladateľ z francúzštiny, taliančiny a ruštiny. Od roku 1928 používal umelecké meno Heyduk. * 30.03.1904 Netušil, dnes časť obce Rašovice, Česko - 29.01.1994 Praha, Česko)