Klbko vreteníc: Román - Mauriac, Francois Charles: 1885-1970; Bártová, Miroslava (Bratislava Vydavateľstvo politickej literatúry, 1967)
Niet hádam horšej osamelosti, ako osamelosť ľudí zviazaných pevne najužšími príbuzenskými zväzkami, ktoré sú pokrytecké, nenávistné a chladné.
Je starý. Čaká už len na smrť. Všetko je už za ním. A na to "všetko" nerád spomína. Žije so ženou, s ktorou sa nemajú radi, a s deťmi, ktoré sa tvária, že ho majú radi, aby im toho zanechal čo najviac. Naoko sú milí, ale "istý druh miloty prezrádza vždy zákernosť." Všetci tí, čo mu ostali ľ ktorým on ostal na krku ľ ho desia, hoci sú jeho rodina.
Keywords: Mauriac, Francois Charles (bol významný francúzsky spisovateľ, románopisec, dramatik, kritik, novinár, básnik. Nobelova cena za literatúru v roku 1952. * 11.10.1885 Bordeau, Francúzsko - 01.09.1970 Paríž, Francúzsko); romány autorské; spoločenské romány; psychologické romány; osamelosť; rodinné prostredie; medziľudské vzťahy; seniori; próza; francúzska literatúra - texty