Tereza Desqueyrouxová : (Thérése Desqueyroux) - Mauriac, Francois Charles: 1885-1970 (Malá svetová knižnica, 1964)
Théreza sa vydá za Bernarda Desqueyrouxa, nudného a samoľúbeho muža, ktorému ide len o majetok a zachovanie rodinného mena. Obaja žijú na vidieckom sídle obklopenom borovicovými lesmi. Lesy si Thérese zamiluje, ale sú tým jediným, čo ju uspokojuje. Neustále v nej rastie osamelosť a zúfalstvo, až jej náhodná udalosť ukáže, ako sa manžela zbaviť. Avšak veci sa začnú vyvíjať inak...