Umouněnec : (Apaisante) - Mauriac, Francois Charles: 1885-1970 (Vyšehrad, 1983)
Je príbeh duševne zaostalého, citovo frustrovaného dieťaťa, ktoré si jeho matka škaredí a priamo ho nenávidí. Je pre ňu neustálou vyčítavou pripomienkou rodiny, do ktorej sa vydala, ale s ktorou sa nikdy nevžila. S malým Vilémom jedná kruto, ako by ho vinila za svoje pochybenie. Chlapec má pri všetkej nedbanlivosti citlivú dušu, je v ňom utajená istá vnímavosť a predstavivosť, ale v záštiplnom rodinnom prostredí nenachádza dostatočné pochopenie, aby mohol tieto vlastnosti náležite rozvinúť. Po marnej snahe zapojiť dieťa do normálnej školy, snaží sa mu rodina vyjednať súkromné vyučovanie u miestneho učiteľa, ale keď pokus stroskotá, dovŕši sklamaná nádej mieru chlapcovej tragédie.