Umouněnec (Apaisante) - Mauriac, Francois Charles: 1885-1970; Palek, Karel: 1948-; Bergr, Věroslav: 1928- (Vyšehrad Praha, 1983)
Je príbeh duševne zaostalého, citovo frustrovaného dieťaťa, ktoré si jeho matka škaredí a priamo ho nenávidí. Je pre ňu neustálou vyčítavou pripomienkou rodiny, do ktorej sa vydala, ale s ktorou sa nikdy nevžila. S malým Vilémom jedná kruto, ako by ho vinila za svoje pochybenie. Chlapec má pri všetkej nedbanlivosti citlivú dušu, je v ňom utajená istá vnímavosť a predstavivosť, ale v záštiplnom rodinnom prostredí nenachádza dostatočné pochopenie, aby mohol tieto vlastnosti náležite rozvinúť. Po marnej snahe zapojiť dieťa do normálnej školy, snaží sa mu rodina vyjednať súkromné vyučovanie u miestneho učiteľa, ale keď pokus stroskotá, dovŕši sklamaná nádej mieru chlapcovej tragédie.
Keywords: romány autorské; spoločenské romány; psychologické romány; deti duševne zaostalé; romány o deťoch; nechcené deti; rodinné prostredie; medziľudské vzťahy; Mauriac, Francois Charles (bol významný francúzsky spisovateľ, románopisec, dramatik, kritik, novinár, básnik. Nobelova cena za literatúru v roku 1952. * 11.10.1885 Bordeau, Francúzsko - 01.09.1970 Paríž, Francúzsko); Palek, Karel, pseudonymom tiež Petr Fidelius, či Daniel Bohdan (český esejista, filológ, lingvista, editor a literárny kritik. * 15.12.1948 Česko -); próza; francúzska literatúra - texty; Bergr, Věroslav (český akademický maliar, sochár, grafik, ilustrátor. Nar. 1928 Ředice u Lomnice nad Popelkou -)