Dvor uprostred neba (Dvor posredi neba) - Maksimov, Vladimír Jemeljanovič: 1930-1995; Líčková, Marta: 1926- (Tatran Bratislava, 1967)
Román z moskovského činžiaku. Osudy drobných ľudí zo stalinskej éry. Maximov ukazuje, že osudy ľudí v tomto činžiaku neboli o nič lepšie, než osudy ľudí v táboroch...
Keywords: romány autorské; spoločenské romány; moskovský činžiak; osudy ľúdí; stalinská éra; sfilmované romány; próza; ruská literatúra - texty; Maksimov, Vladimír Jemeljanovič (bol ruský spisovateľ, šéfredaktor literárneho exilového časopisu Kontinent. Autor etických generačných príbehov (A človek žije) a spoločenských románov s námetmi zo života, sa svojráznym talentom a svojráznym osudom. Prežil niekoľko rokov na Sibíri a ocitol sa omylom v trestnom tábore. Jeho práca čerpá najmä z prostredia mladistvých previnilcov. * 1930 Rusko - 1995 Rusko)