Medveď Jack (Jack Bear) - McCall, Dan: 1940-2012; Marušiaková, Viera: 1923-2016; Vilikovský, Ján: 1937-; Mydlo, Svetozár: 1948-2014 (Bratislava Smena, 1983)
Príbeh dospievajúceho hrdinu o strate ilúzií a nevinnosti, ktorý v mnohom pripomína známy román Kto chytá v žite. Jack sa prisťahoval s otcom a mladším bratom do nového mesta. Baví sa pozorovaním susedov, najmä pána Stricka, prezývaného Zombie. Jedného dňa však zmizne jeho mladší brat....
Doslov (Ján Vilikovský).
Keywords: McCall, Dan (bol americký spisovateľ. * 14.01.1940 Stockton, Kalifornia, USA - 17.06.2012 Ithaca, New York, USA); romány autorské; Vilikovský, Jan (bol český literárny vedec, medievista. * 15.04.1904 Semechnice, u Opočno, Česko - 15.11.1946 Brno, Česko); Mydlo, Svetozár (bol slovenský akademický maliar, grafik, karikaturista, známkár a ilustrátor. Bol dvorným grafikom Radošinského naivného divadla, dlhoročným výtvarným redaktorom vydavateľstva Mladé letá, spolupracovníkom časopisu Slniečko a ďalších vydavateľstiev, divadiel a periodík. V posledných rokoch intenzívne spolupracoval s vydavateľstvom Buvik. * 10.07.1948 Ružomberok, Slovensko - 29.11.2014 Bratislava, Slovensko); spoločenské romány; realistické romány; psychologické romány; romány o mladých; dospievajúca mládež; sfilmované romány; próza; americká literatúra - texty; Marušiaková, Viera (bola slovenská prekladateľka z angličtiny, ruštiny, polštiny a nemčiny, priekopníčka slangu. * 19.06.1923 Slovensko - 23.10.2016 Slovensko)