Španielske romance: Výber z diela - Lorca, Federico Garcia: 1898-1936 (Svetová poézia, 1955)
Ukážka: TÚŽBA: Len horúce srdce tvoje a nič viac. Mojím rajom číre pole bez slávika, bez lýr tiež, iba riečka tadiaľ ide a studnička uprostred. Bez ostrohy ostrej vetra ponad lístovie a bez hviezdy, ktorá listom stať sa vie. Svetla ostrý mih, čo by bolo svätojánskou muškou pre iných v čírom opustenom poli tých pohľadov zlomených. Jasná zátuľa. A v nej iba naše bozky, tie materské bradovičky ozveny, v diaľky by sa rozľahli. Len horúce srdce tvoje a nič viac.