2x Sherlock Holmes : (2x Sherlock Holmes) - Doyle, Arthur Conan Sir: 1859-1930 (Klub mladých čitateľov, 1968)
Asi najslávnejší a zrejme aj najlepší román s postavou Sherlocka Holmesa zavádza čitateľa na strašidelný zámok Baskerville, kde prebieha vyšetrovanie podivnej smrti sira Charlesa Baskerville. Strašidelná, miestami až hororová atmosféra doplňujúca logickú kostru príbehu, spolu s postupne odhaľovaným tajomstvom a postavou geniálneho detektíva, sú hlavnými ingredienciami tohto románu. V druhom príbehu Holmes nie je hrdinom v priamej akcii, významnejšia rola pripadá skôr doktorovi Watsonovi ako kronikárovi, ktorý verne zaznamenáva rozprávanie o pohnutých osudoch tajného Pinkertonova agenta, ktorý s nasadením všetkých síl bojuje s nepriateľmi v drsnom prostredí baníckeho mestečka, ovládaného zločineckou organizáciou.