2x Sherlock Holmes (2x Sherlock Holmes) - Doyle, Arthur Conan Sir: 1859-1930; Bednár, Alfonz: 1914-1989; Deák, Juraj: 1935-2012 (Mladé letá Bratislava, 1968)
Asi najslávnejší a zrejme aj najlepší román s postavou Sherlocka Holmesa zavádza čitateľa na strašidelný zámok Baskerville, kde prebieha vyšetrovanie podivnej smrti sira Charlesa Baskerville. Strašidelná, miestami až hororová atmosféra doplňujúca logickú kostru príbehu, spolu s postupne odhaľovaným tajomstvom a postavou geniálneho detektíva, sú hlavnými ingredienciami tohto románu. V druhom príbehu Holmes nie je hrdinom v priamej akcii, významnejšia rola pripadá skôr doktorovi Watsonovi ako kronikárovi, ktorý verne zaznamenáva rozprávanie o pohnutých osudoch tajného Pinkertonova agenta, ktorý s nasadením všetkých síl bojuje s nepriateľmi v drsnom prostredí baníckeho mestečka, ovládaného zločineckou organizáciou.
Keywords: romány autorské; historické romány; detektívne romány; kriminálne romány; romány kriminálne; horory; vyšetrovateľ Sherlock Holmes; Doyle, Arthur Conan Sir (bol škótsky spisovateľ, ktorý sa preslávil poviedkami o Sherlockovi Holmesovi. Jeho veľmi známe dielo je Stratený svet. * 22.05.1859 Edinburgh, Škótsko - 07.06.1930 Crowborough, Sussex, Veľká Británia); doktor Watson; Bednár, Alfonz (slovenský literárny historik, prozaik, prekladateľ, scénárista. Nar. 13.10.1914 Rožňava Neporadza, dnes Neporadza - 09.11.1989 Bratislava); Deák, Juraj (slovenský maliar, ilustrátor, grafik. * 13.01.1935 Salgótarján, Maďarsko - 08.03.2012 Bratislava, Slovensko); próza; škótska literatúra - texty; pre čitateľov od 14 rokov