Kristína Vavrincová 2 : (Kristin Lavransdatter 2) - Undset, Sigrid: 1882-1949 (Svetová tvorba, 1970)
Kniha je historický román, ale je viac než to. Historické aspekty nie sú ani najdôležitejšia časť. Historické pozadie je presné, realistické, nikdy neidealizované. Namiesto toho, v týchto troch zväzkoch Undsetová zobrazuje ľudské emócie šťastia a smútok, lásku a zúfalstvo, do dávnej minulosti. Jej dielo je preto nadčasové.