Údolie rozhodnutia 2 : (The Valley of Decision) - Davenport, Marcia: 1903-1996 (Tvorba národov, 1971)
Hlavným dejiskom tohto generačného románu rozsiahle ságy rodiny Scotty je Pittsburgh. Tam stojí ich huť a v nej prebieha urputný zápas medzi jej majiteľom Williamom Scottom starším a jeho odborovo organizovaným robotníctvom. Dej sa však neskôr rozvíja aj v Londýne, Ríme a ďalších európskych mestách a vrcholí líčením prv ích mesiacov okupácie Československa hitlerovským Nemeckom. Významnú a sympatickú úlohu v ňom hrajú aj českí a slovenskí vysťahovalci v Pittsburghu a ich príbuzní v našej krajine, s ktorými sa hrdinka románu prostá írska dievča Marie aj rodina Scottová, najmä v osobe Claire, hlavné predstaviteľky jej tretej generácie, veľmi zblíži. Osudy Scottová rodu sleduje čitateľ v týchto troch generáciách od roku 1873 až do 1941 román končí vstupom Ameriky do druhej svetovej vojny po Pearl Harboru. Osou deje je vzťah medzi Pavlom Scottom a Máriou Raffertyovou, rýdze láska nepoznajúc prekážok, zároveň však schopná najväčších obetí. Autorkin rétorickému umenia sa podarilo nechať pred nami defilovat celú gal