Údolie rozhodnutia 3 (The Valley of Decision) - Davenport, Marcia: 1903-1996; Brandoburová, Magda: 1927-2009, pozri Žáryová, Magda; Šesták, František: 1935-2004; Dobiášová, Helena: 1935-1990 (Bratislava Slovenský spisovateľ, 1971)
Rozsiahla sága puttsburského oceliarskeho rodu Scottovcov, ktorá sa začína v roku 1873, kedy do rodiny prichádza malá írska slúžka Mary. Rozvíja sa tu história veľkej lásky tejto Írky, dramatické osudy jednotlivých členov rodiny a aj historické udalosti tej doby...
Keywords: Davenport, Marcia, rodným menom Marcia Glick (bola americká spisovateľka a hudobná kritička. V Nerudovej ulici v Prahe je venovaná pamätná doska, kde Marcia načas bývala. * 09.06.1903 New York, New York, USA - 16.01.1996 Monterey, Kalifornia, USA); romány autorské; historické romány; 19.-20. stor; relistické romány; r. 1873-1941; ságy rodinné; rodina Scotty, Pittsburg; romány o láske; sfilmované romány; próza; americká literatúra - texty; Šesták, František (český maliar, ilustrátor. Vo veľkej miere sa venoval ilustráciám kníh hlavne s westernovou a indiánskou tématikou - známe Mayovky a tiež portrétom. Od roku 1964 sa usadil v Bratislave natrvalo. * 10.09.1935 v Sazoviciach na Morave, Česko - 14.07.2004 Bratislava, Slovensko); Dobiášová, Helena (bola slovenská redaktorka a prekladateľka. * 1935 Slovensko - 1990 Slovensko); Žáryová, Magda, pseudoným Magda Brandoburová (slovenská prekladateľka umeleckej literatúry, ktorá sprostredkovala slovenským čitateľom diela významných amerických a britských autorov, napr. J. Aldridgea, E. Brontëovej, J. F. Coopera, Ch. Dickensa, W. Faulknera, G. Greena, T. Hardyho a i. * 22.02.1927 Bratislava, Slovensko - 30.01.2009 Bratislava, Slovensko)