Kronika ohlásené smrti : (Crónica de una muerte anunciada) - Márquez, Gabriel García: 1927-2014 (Odeon, 1981)
Jeden z najvýznamnejších spisovateľov sveta, nositeľ Nobelovej ceny za literatúru z roku 1982, napísal tento román roku 1981. Vtedy bol už svetoznámym spisovateľom najmä vďaka románu Sto rokov samoty z roku 1967. Aj v Kronike vopred ohlásenej smrti pokračuje v rozvíjaní básnickej transpozície skutočnosti. Dej románu sa odohráva v malom mestečku. To, čo sa má stať, priam visí vo vzduchu. Každý vie, že sa chystá krvná pomsta za zneuctenie mladej ženy, len domnelý zvodca, mladý Santiago, nič netuší. Vraždiť sa chystajú bratia nevesty, ktorú ešte počas svadobnej noci ženích vráti matke, lebo nie je panna. Podľahnú bratia predsudkom a vykonajú tento čin v duchu prastarej tradície, ktorá velí zmyť vinou krvou? Román oživuje mýtus o osudovej predurčenosti. Spontánny, bezprostredný tok rozprávania nesie autorov nezameniteľný rukopis, v ktorom sa preplieta irónia s láskavým humorom. Vo filmovom spracovaní hlavnú postavu stvárnila Ornela Muttiová.