Status quo : (The Conservationisti) - Gordimer, Nadine: 1923-2014 (Maják, 1988)
V románe sa inšpirovala černošskými mýtmi a posmrtnom živote, ktoré majú svoj pôvod v antickej viere v Hádesa. Hrdinom románu je bohatý priemyselník, ktorý žije v presvedčení že bohatstvo ho uchráni pred všetkým.