Status quo (The Conservationisti) - Gordimer, Nadine: 1923-2014; Žáryová-Brandoburová, Magda: 1927-2009; Jakabová, Adela: 1945-; Samcová, Jarmila: 1939- (Pravda Bratislava, 1988)
V románe sa inšpirovala černošskými mýtmi a posmrtnom živote, ktoré majú svoj pôvod v antickej viere v Hádesa. Hrdinom románu je bohatý priemyselník, ktorý žije v presvedčení že bohatstvo ho uchráni pred všetkým.
Keywords: Gordimer, Nadine (bola juhoafrická spisovateľka, nositeľka Nobelovej ceny za literatúru za rok 1991. V roku 1974 získala taktiež Bookerovu cenu za román The Conservationist. * 20.11.1923 Springs, JAR - 13.07.2014 Johannesburg, JAR); romány autorské; Žáryová, Magda, pseudonym Magda Brandoburová (slovenská prekladateľka umeleckej literatúry, ktorá sprostredkovala slovenským čitateľom diela významných amerických a britských autorov, napr. J. Aldridgea, E. Brontëovej, J. F. Coopera, Ch. Dickensa, W. Faulknera, G. Greena, T. Hardyho a i. * 22.02.1927 Bratislava, Slovensko - 30.01.2009 Bratislava, Slovensko); spoločenské romány; posmrtný život; próza; juhoafricko-anglická literatúra - texty; Jakabová, Adela (slovenská výtvarníčka, dizajnérka, grafička, typografka. * 07.10.1945 Bratislava, Slovensko -); Samcová, Jarmila (slovenská prekladateľka a šéfredaktorka časopisu Revue svetovej literatúry. Nar. 15.09.1939 v Bratislave, Slovensko -)