Tiger zo Šangri La : (Der Tiger von Shangri-La) - Thürk, Harry: 1927-2005 (Členská knižnica Pravda, 1974)
Harry Thürk, spisovateľ Nemeckej demokratickej republiky, získal si na Slovensku široký okruh čitateľov viacerými pútavými románmi, z ktorých spomeňme aspoň Hodinu mŕtvych očí, Dievča z džungle a Lotos na horiacich jazerách. Tak ako v posledných dvoch uvedených knihách, aj v románe Tiger zo Šangri La nás autor zavedie na indočínsky polostrov, do svojrázneho, exotického kúta našej zeme, do krajiny džungle, slonov a tisícich bájí. No ak sme ešte donedávna počuli o Vietname, Kambodži, Thajsku či Laose, tonula pred nami bujná kvetena panenských lesov v dyme napalmových bômb, miesto číhajúcich divých mačiek na nás hľadeli doširoka otvorené jantárovohnedé oči uplakaných a zdesených detí. Oddávna vedeli ľudia v týchto končinách, čo je nadvláda silnejších, a ani v našom storočí ich neprestali gniaviť mocichtiví votrelci