Stojí, stojí mohyla: Balady slovenských básnikov - Hvišč, Jozef: 1935-; Kraus, Cyril: 1928-2012; kolektív autorov; Dubay, Orest: 1919-2005; Kovačevič, Ivan Július: 1909-1979; Kovačevič, Ivan Július: 1909-1979; Juráková-Ranostajová, Zora: 1948- (Bratislava Tatran, 1978)
Náš výber z baladickej poézie slovenských básnikov od Tablica, Šafárika, Hollého, cez štúrovcov, Hviezdoslava, Krasku, Roya, Smreku, Novomestkého, Poničana, nadrealistov, až po Lajčiaka, Mihálika a iných chce predstaviť slovenskú umelú baladu v čo najširšom rozsahu a podobách. Aby sa názorne ukázalo, čo balada v slovenskej literatúre znamená, aké hodnoty a myšlienky prinášala a dodnes prináša. Veríme, že kniha Stojí, stojí mohyla bude príjemným prekvapením a veľkým zážitkom pre všetky čitateľské vrstvy.
Poznámky. Pre čitateľov od 11 rokov.
Keywords: balady slovenské; balady umelé; básne slovenské; poézia; Hvišč, Jozef, pseudonym J. Kurimský (slovenský prekladateľ, literárna veda, editor. Nar. 24.04.1935 Kurima, okr. Bardejov, Slovensko -); Dubay, Orest st. (slovenský maliar, grafik. Patril medzi najvýznamnejších slovenských grafikov 20. storočia. * 15.08.1919 Veľká Poľana, Slovensko - 02.10.2005 Bratislava, Slovensko); Kraus, Cyril (slovenský literárny historik. * 03.07.1928 v Tisovci, Slovensko - 11.08.2012 v Bratislave, Slovensko); slovenská literatúra - texty; Kovačevič, Ivan Július (slovenský filmový pracovník, redaktor, prekladateľ, knižný grafik. Po novinárskych začiatkoch v období 2. sv. vojny sa venoval filmovej dokumentaristike, po roku 1945 sa uplatnil najmä ako knižný grafik, stal sa jednou z vedúcich osobností slovenského knižného umenia. Prekladateľ beletrie a náučnej prózy. * 24.11.1909 Drégelypalánk, Maďarsko - 17.02.1979 Zlaté Moravce, pochovaný v Bratislave, Slovensko); pre čitateľov od 11 rokov; Juráková-Ranostajová, Zora (slovenská prekladateľka z angličtiny. * 1948 Slovensko -)