Chlapci z Maše - Štiavnický, Ján: 1937-1993 (Mladé letá, 1973)
Dedinke Maša mestu patrí aj nepatrí. Začína sa hneď za kamenným mostom, ktorý má z jednej i druhej strany nad vodou široký múr, na ktorom sa v lete tak dobre sedí. Kto prejde cez most a ide ďalej po ceste, ten sa do Maše nedostane. Ale kto hneď za mostom odbočí a spustí sa dolu brehom po úzkom chodníku, príde do nášho kráľovstva. Nuž taká je Maša a o chlapcoch z Maše sa dočítate v knihe.