Richtársky tanec - Štiavnický, Ján: 1937-1993 (Východoslovenské vydavateĺstvo, 1977)
V týchto povestiach sa stretneme so zázračným lekárom z ďalekého Talianska, ktorý bez liekov vyliečil senátorovu tučnú ženu, s Jankom Turokom, ktorý donesie z Francúzska kráľovský dar, dozvieme sa, ako vzniklo meno Kapustník, s napätím si prečítame povesť o vlčiarovi Ondrejovi, ktorý sa pomstil podžupanovi za smrť, svojho syna a ženy, povesť o tom, ako pastier Valent skončil vojnu, o pastierovi Lieskovcovi, ktorý šikovne podviedol bezohľadného a chamtivého hradného pána a napokon o ľudskej malichernosti, ktorá takmer ohrozila nielen česť richtára, ale i jedného mesta. Povesti sú písané pútavo, väčšina z nich s humorom, ktorý iba umocňuje hlboký čitateľský zážitok.