Malý gladiátor : (Uczniowie Spartakusa) - Rudnicka, Halina Irena: 1909-1982 (Východoslovenské vydavateľstvo, 1988)
Historický román Malý gladiátor je z prostredia antického Ríma. Hrdinom príbehu je grécky chlapec Kalias, ktorý sa po nespočetných peripetiách dostáva k Spartakovým gladiátorom a spolu s nimi sa zúčastní víťazných bitiek i konečnej zdrvujúcej porážky povstania. Spojením faktov historických s fiktívnymi vznikol príbeh plný dramatického napätia o najväčšom povstaní otrokov v Taliansku v roku 73ľ71 pred naším letopočtom.