Kříž proti kříži: Křižácký rytířský román - Šimáček, Radovan: 1908-1982 (Knihy odvahy a dobrodružství, 1980)
Pohľad na križiacke výpravy bol predtým deformované romantickým pozlátkom hrdinstvo a boja za kresťanskú vieru. Súčasní historici je však skôr označujú vedľa inkvizície, Bartolomejskej noci, masakrov domorodého obyvateľstva v Amerike a obchodu s otrokmi za jeden z najväčších zločinov na ľudstve, ktorého sa v dejinách dopustil kresťanský Západ. Najviac býva odsudzovaná štvrtá križiacka výprava, ktorá zbraň namierenú proti pohanom obrátila proti kresťanskej byzantskej ríši a skončila z rýdzo koristných pohnútok.