Tretinový chlap - Ševčovič, Peter: 1935-2006; Ondreička, Karol: 1944-2003; Švihran, Ladislav: 1931- (Bratislava Mladé letá, 1988)
Desaťročný hrdina tejto knižky Paľo Bočka chcel byť predovšetkým čestný a spoznať veci, ktoré ho v huriavku vojny obkolesovali, také, akými naozaj boli. Lenže s vojnou prichodia chvíle, v ktorých ide o život, pozlátka z ľudí opadáva a spod nej sa vykľuje ich pravá podoba: statočnosť či nestatočnosť, odvaha alebo strach, česť, zradcovstvo, ziskuchtivosť, spravodlivosť, krutosť, sebectvo alebo láska
Ilustr. na front. Pre čitateľov od 11 rokov.
Keywords: Ševčovič, Peter (bol slovenský spisovateľ, prozaik, dramatik a scenárista, autor literatúry pre deti a mládež. * 16.03.1935 Bratislava, Slovensko - 14.04.2006 Bratislava, Slovensko); Ondreička, Karol (slovenský akademický maliar, grafik, ilustrátor, pedagóg. * 23.04.1944 Čachtice, Slovensko - ć 10.11.2003 Bratislava, Slovensko); Švihran, Ladislav, pseudomym Roman Vrábeľ (slovenský spisovateľ, prozaik, autor literarúry faktu najmä pre deti a mládež, prekladateľ. Do roku 1938 žil v Belgicku, kam sa jeho rodičia odsťahovali za prácou. *15.12.1931 Liege, Belgicko -); romány autorské; spoločenské romány; druhá svetová vojna (beletria); vojnové romány; spomienky autorské; autobiografické romány; chlapčenské romány; próza; slovenská literatúra - texty; pre čitateľov od 11 rokov