Dobrodružstvá kapitána Báthoryho 2: Brána Irkally - Červenák, Juraj: 1974- (Slovart, 2010)
Pokračovanie úspešnej knihy Strážcovia Varadína o dobrodružstvách kapitána Báthoryho. Píše sa rok 1662. Po dvoch rokoch na tureckých galejach je z Kornela Báthoryho sotva tieň muža, ktorým kedysi bol. Zdá sa, že bezmenného otroka čaká už len smrť. Počas obliehania Kréty osmanskou flotilou sa však Báthory opäť stretáva s tureckým vzdelancom a cestovateľom Evliyom Čelebim, ktorý kresťanského rytiera vykúpi z otroctva a urobí z neho svojho pobočníka na cestách. Na rozkaz samotného sultána má Čelebi sprevádzať záhadného vezíra Kirmizi Mustafu do odľahlých končín Sýrie a možno ešte ďalej, až k ruinám dávnovekých miest hlboko v púšti. Nech už je cieľom vezírovho tajného poslania čokoľvek, bude to nebezpečná púť. Na Báthoryho, Čelebiho a ostatných striehnu nielen piráti, vzbúrenci a záhadní maskovaní zabijaci, ale možno aj nepriatelia, ktorým obyčajná zbraň neublíži.