Paloverde 1 (Paloverde) - Briskin, Jacqueline: 1927-2014; Herman, Hviezdoslav: 1922-2000 (Bratislava Remedium, 1998)
Na miestnom cintoríne Los Angeles sa paradoxne počas pohrebu vytvoria zárodky neskoršej vášnivej lásky Buda k Amélie. Ona je jediná dcéra otca, ktorý sa pred smrťou morálne skompromitoval. On je syn holandského prisťahovalca, ktorému sa výhodným manželstvom podarilo preniknúť medzi najstaršie a najváženejšie rodiny. Bud má aj brata. Pokrstili ho Vincent, ale všetci ho volajú Véčko. Bud je priamočiary, zásadový, vytrvalý. Véčko zasa snivý, nepraktický a navyše mladší, takže je ustavične v Budovom tieni. Napriek tomu nažívajú vo vzácnej zhode, čo však platí len do chvíle, kým sa obaja nezamilujú do Amélie.
Keywords: romány autorské; realistické romány; Briskin, Jacqueline (bola anglicko-americká spisovateľka so špecializáciou na historickú beletriu. Jej romány boli preložené do 26 jazykov. * 18.12.1927 Londýn, Anglicko - 24.12.2014 Santa Monica, Kalifornia, USA); romány realistické; detektívne romány; psychologické romány; romány o láske; próza; americká literatúra - texty; Herman, Hviezdoslav (česko-slovenský kinematograf, prekladateľ. Národnosť slovenská. * 13.04.1922 Brodek, okres Přerov, Česko - 07.09.2000 Praha, Česko)