Čierny havran : (Zalyšenec čornyj voron) - Škľar, Vasyľ Mihailovič: 1951- (Ikar, 2013)
Najčítanejšieho a najkontroverznejšieho ukrajinského spisovateľa Vasyľa Škľara nazýva kritika otcom ukrajinského bestselleru. Treba však zdôrazniť, že Škľar si nevyberá ľahké ani komerčné témy, chce a vie sa popasovať s príbehmi, ktoré si vyžadujú seriózne naštudovanie histórie a dôkladnú prácu pri výstavbe sujetu. Autor mnohých kníh však šokoval ukrajinskú verejnosť zatiaľ posledným svojím románom Čierny havran. Hoci spisovateľa kritika chválila za majstrovsky opísaný príbeh atamana (čiže veliteľa) Čierneho havrana a mladučkej Tiny, zároveň sa naňho zosypala hromada výčitiek ľ od obvinení z antisemitizmu až po podnecovanie nenávisti k Rusom, ktorých v románe nazýva Kacapmi či Moskaľmi. Kto však pozorne číta, zistí, že príbeh atamana bojujúceho proti okupantom a zároveň prežívajúceho najväčšiu lásku svojho života je predovšetkým majstrovským objektívnym obrazom istého úseku dejín, ktorý sa mal navždy vymazať z ľudskej pamäti.