Povesti o slovenských jazerách, plesách, studniach a studničkách - Válek, Igor: 1967- (Povesťová mapa Slovenska, 2017)
Na povesťovej mape slovenských vôd sme vyfarbili ďalšiu bielu plochu. Po Povestiach o slovenských riekach a Povesti o slovenských liečivých prameňoch a kúpeľoch prichádza autor "vodnej trilógie" so zbierkou tajuplných príbehov o utešených modrastých okách, očiach a očkách slovenskej krajiny. Prečítate si v nej o oravskej živej vode, bielej panej na Liptove, vypustenom jazere v Turci, utopenej dračici, ale aj o Čvachtošovi z Počúvadla. Oči veľhôr ľ plesá ľ zas zrkadlia príbeh Maše a škriatka v Štrbskom plese, žabej kráľovnej, ďalej prezrádzajú, ako vzniklo Vrbické pleso a zmizli boginky či víla v Roháčoch. Zo studničky vytryskla aj naša hymna a vody ďalších hovoria o zrade a láske, ale aj o Jánošíkovi alebo o štúrovcoch oddychujúcich po zostupe z Kriváňa.