Smelý zajlo v Afrike - Hronský, Jozef Cíger: 1896-1960; Vodrážka, Jaroslav: 1894-1984; Horniš, Juraj (Mladé letá Bratislava, 1970)
Akože by mohlo stačiť Smelému Zajkovi, že raz videl svet? Veď sa mu v ňom tak dobre vodilo, že si vyslúžil auto aj nevestičku. Akože by mohol doma obsedieť a akože by sa mohol vo svete strachovať? Svoju mladú žienku poučil, že keď si zajac natiahne nohavice, nemusí sa ani horára báť ľ a už sa im cesta míňala. Viedla ich cez potok, cez more, cez Turecko až do africkej púšte. Nebolo to nikde bez nebezpečenstiev, ale Smelý Zajko bol aj Zajko slávny. Slávna je aj knižka o ňom. Deti ju čítajú už vyše sedemdesiat rokov a všetkým sa páči. Iste aj preto, že obrázky do nej nakreslil významný ilustrátor Jaroslav Vodrážka.
Pre čitateľov od 7 rokov.
Keywords: Hronský, Jozef Cíger (bol slovenský učiteľ, maliar, redaktor, nakladateľ, publicista, prozaik, autor literatúry pre deti a mládež, neskôr tajomník a správca Matice slovenskej. * 23.02.1896 Zvolen, Slovensko - 13.07.1960 Luján, Argentína); Vodrážka, Jaroslav (český maliar, ilustrátor, grafik, spisovateľ, výtvarný pedagóg. * 29.11.1894 v Prahe, Česko - 09.05.1984 v Prahe, Česko); rozprávky autorské; rozprávky o zvieratách; zajac; próza; slovenská literatúra - texty; pre čitateľov od 7 rokov