Horác : (Horace) - Sand, George: 1804-1876 (Eva, 1974)
V románe Horác autorka George Sandová podáva široký a pestrý obraz života parížskych študentov v tridsiatych rokoch minulého storočia. Na pozadí ich malých osobných drám prebieha vlastný život krajiny. Francúzsko vrie, záblesky nového vývinu zasahujú aj hrdinov románu, ale iba okrajovo, ich hlavný záujem sa sústreďuje na otázky a problémy ich srdca a nepokojnej duše. Hoci by sa zdalo, že ústrednými postavami príbehu sú mladí muži, v skutočnosti sú to ženy, najmä Marthe a Eugénie, ktorými autorka vytvorila silné ženské typy, viac ako rovnocenné mužom, ba dokonca ich svojím triezvym postojom k dôležitým životným otázkam prevyšujú.