Nanon (Nanon) - Sand, George: 1804-1876; Horáková, Mária (Tatran Bratislava, 1975)
Román Nanon by sme mohli nazvať vidieckou pastorálou, keby sa neodohrával na pozadí Veľkej francúzskej revolúcie. No predovšetkým je to román o veľkej láske, ktorá v duchu Sandovej filozofie je schopná stierať stavovské rozdiely, chválospev na dievča z ľudu, ktoré prirodzenou inteligenciou, pracovitosťou, obetavosťou v prospech blížnych a ľudí jej srdcu drahých, sa dopracuje nielen k peknému majetku, ale i šťastiu po boku milovaného muža.
Keywords: romány autorské; historické romány; 19. stor; Sand, George, je umelecký pseudonym mužského rodu spisovateľky Amantine Aurore Lucile Dupin (francúzska spisovateľka. Neskôr získala titul barónka Dudevantová vydajom za baróna Dudevanta. Písala romány, novely, poviedky, hry, literárne kritiky, svoju autobiografiu a politické texty. V jej živote prebehli niektoré škandály týkajúce sa jej ľúbostného života a jej avantgardného módneho štylizovania obliekania a fajčenia. Zaviedla novú maskulínnu módu (nohavice a sako), čo ladilo s jej novým mužským pseudonymom "Sand", v roku 1829. * 01.07.1804 Paríž, Francúzsko - 08.06.1876 Nohant-Vic, Francúzsko); realistické romány; romány o láske; romány o ženách; próza; francúzska literatúra - texty