Al-Mukaddima: Úvod do dejín - Chaldún, Ibn: 1332-1406 (Svetová tvorba, 1984)
Ibn Chaldún pochádza zo vznešenej rodiny juhoarabského pôvodu, ktorá sa v 8. stor. usadila v Španielsku, a neskôr sa pod tlakom kresťanských vojsk presťahovala do Afriky. Autor sa narodil v Tunise v roku 1332. Keď písal úvod do svojich rozsiahlich dejin, netušil že sa stane navždy svetoznámi.