Astrofyzika pre zaneprázdnených: Kniha o vesmíre od obľúbeného a slávneho astrofyzika (Astrophysics for People in a Hurry) - Tyson-deGrasse, Nell; Briatka, Pavol (Tatran Bratislava, 2017)
Pre všetkých, ktorí nemajú čas čítať hrubé knihy, ale túžia po spojení s vesmírom. Čo je podstatou času a priestoru? Ako zapadáme do vesmírnej skladačky? A ako vesmír zapadá do nás? Nikto vám neobjasní odpovede na tieto otázky lepšie než uznávaný astrofyzik a úspešný autor Neil deGrasse Tyson. V dnešnej dobe má málokto čas uvažovať nad hádankami ďalekého vesmíru. Tyson sa preto rozhodol priniesť vesmír až k vám ľ v stručnej a jasnej podobe, okorenenej svojským humorom a rozdelenej do niekoľkých lákavých kapitol, na ktorých si môžete zgustnúť kedykoľvek a kdekoľvek aj počas rušných dní. Kým čakáte na čerstvú kávu, na príchod autobusu, vlaku či lietadla, kniha Astrofyzika pre zaneprázdnených vás nabije vedomosťami a pripraví vás na ďalší mediálny príval informácií o kozme: od Veľkého tresku po čierne diery, od kvarkov po kvantovú mechaniku, od hľadania nových planét až po hľadanie ďalších foriem života vo vesmíre.
Keywords: prírodné vedy; astronómia; astrofyzika; kozmológia; vesmír; Tyson-deGrasse, Nell (Tyson pracuje ako astrofyzik v múzeu American Museum of Natural History, kde zároveň pôsobí ako riaditeľ slávneho planetária Hayden Planetarium. V New Yorku absolvoval prestížnu strednú školu Bronx High school of science, na Harvarde získal bakalársky titul z fyziky a na Columbia university si spravil doktorát z astrofyziky. Uvádza populárnu rozhlasovú a televíznu reláciu StarTalk a píše knihy, za ktoré získal viacero ocenení. Momentálne žije v New Yorku. * Spojené štáty americké -); hviezdy; príručky