Trilógia Bartimaeus 3. diel: Ptolemaiová brána - Stoud, Jonathan: 1970- 1970- (Ikar, 2006)
Preddvetisícf rokmi bol Bartimaeus jedným z najmocnejších džinov. Teraz ho väznia na zemi a jeho pán Nathaniel sa k nemu správa opovržlivo. Bartimaeus zisťuje, že jeho energia rýchlo vyprcháva. Medzitým sa v Londýne pod cudzími menami skrýva Kitty Jonesová, bývalá členka hnutia odporu, ktorá sa potajomky venuje výskumu mágie a démonov. Dúfa, že sa jej podarí ukončiť ustavičný boj medzi džinmi a ľuďmi.