Trilógia Bartimaeus 3. diel: Ptolemaiová brána - Stoud, Jonathan: 1970- 1970-; Kralovičová, Oľga: 1961- 1957- (Bratislava Ikar, 2006)
Preddvetisícf rokmi bol Bartimaeus jedným z najmocnejších džinov. Teraz ho väznia na zemi a jeho pán Nathaniel sa k nemu správa opovržlivo. Bartimaeus zisťuje, že jeho energia rýchlo vyprcháva. Medzitým sa v Londýne pod cudzími menami skrýva Kitty Jonesová, bývalá členka hnutia odporu, ktorá sa potajomky venuje výskumu mágie a démonov. Dúfa, že sa jej podarí ukončiť ustavičný boj medzi džinmi a ľuďmi.
Tento záverečný diel Bertimaeovej trilógie nás prenesie do vzdialených storočí i do iných svetov. Osudy Bartimaea, jeho priateľa Ptolemaia, mladého čarodejníka Nathaniela a Kitty sa naposledy prepletú. Spolu musia poraziť zradných mágov, odhaliť desivé sprisahanie a postaviť sa zoči-voči najnebezpečnejšej hrozbe v dejinách mágie.
Pre čitateľov od 12 rokov.
Keywords: romány autorské; Colbert, David (anglický spisovateľ, 27.10.1970 Bedford -); dobrodružné romány; fantazijné romány; próza; anglická literatúra - texty; Kralovičová, Oľga, rodená Rovenská (slovenská prekladateľka, tlnočníčka, ktorá prekladá už vyše 30 rokov. Začala prekladať z ruského jazyka, skúsila arménčinu a momentálne sa venuje iba angličtine. * 1961 Slovensko -); pre čitateľov od 12 rokov